伊莉討論區

標題: 陳慶祥(阿牛)【 各位男人辛苦曬 】【 2002-12 】 [打印本頁]

作者: aron1115    時間: 2015-4-23 04:55 PM     標題: 陳慶祥(阿牛)【 各位男人辛苦曬 】【 2002-12 】

[attach]108343890[/attach]

【專輯名稱】各位男人辛苦曬
【歌手名稱】陳慶祥(阿牛)
【專輯語言】粵語
【專輯介紹】
等了6年,終於讓阿牛等到了他的第一張廣東大碟《各位男人辛苦曬》的誕生,而且還是大馬與香港兩地在週一同步面市,這一次阿牛總算「威水曬」啦!阿牛自覺福建人唱廣東歌很核突,但他又希望由他這位福建小子演繹的廣東歌曲,不是廣東人也能接受!「我希望會聽廣東話或不會聽廣東話的人、還有會聽歌的人,都能夠買我這張廣東專輯來聽!」 他坦言,這張廣東大碟是他出道多年來最完整的一張作品,他更為自己打80分之高,他更不忘感謝所有參與這張廣東大碟的所有幕後精英,特別為他寫歌詞之餘,又教他正確廣東發音的豪哥。而這張他除了嘗試了繞舌曲風、樂與怒曲風之外,還特別翻唱了鄭秀文的《感情在線》,這首歌曲又長又多的歌詞,還真是讓他唱得有點要斷氣的感覺。

對於這次以這張廣東大碟作為正式進軍香港樂壇的首炮,是否有信心呢?他不置可否的表示:「我希望不管是在哪裡,都能夠得到肯定!」之後他更搞笑的說:「我希望這張專輯在香港可以賣啦!還有可以上《壹週刊》封面!」 這次牛嫂破天荒成為阿牛廣東大碟的「攝影師」,捉機拍下了多款阿牛出浴相,問他覺得老婆技術如何?他竟想歪反問:「你是說哪一方面的技術啊?(當然是指拍照技術啦!)她只是按快門罷了,全部都是我先SET好的!」

【曲目】

1.開心又過一日唔開心又過一日
2.各位男人辛苦曬
3.失戀好煩
4.愛你一世
5.至霖情歌
6.仍然在我心內
7.感情線上
8.另成一個家
9.黑超女郎
10.Hello,Hong Kong

作者: aron1115    時間: 2015-4-23 04:56 PM

1.開心又過一日唔開心又過一日

作詞:黃世豪/阿Tin/淑婷
作曲:阿牛
編曲:伍冠諺

不知不覺後知後覺又到五點鐘 做完A事 B事私事仲系有D事
要搭的士要搭地鐵定系坐巴士 頻頻撲撲上上落落這樣過日子
世界大件事都晤關我事 行下企下坐下訓下睇下VCD
Call左CC Call左GG 再Call埋Lili 排排坐食果果一齊吃HiTea
開心又過一日 晤開心又過一日 Happy Happy You And me
快樂就似ABC Happy Happy One Two Three
開心只需兩個字(開心話都行咐易) 不知不覺後知後覺朝早九點鐘
細慨返學老慨享樂年輕慨做工 飲個茶食個包塞車當兜風
窮則變變則通一刻不放鬆 前邊有觀女但系有老公
老公唔溫柔兩靚女面窿窿 悝吃悝呵責惺洗惺用點悝先夠用
睇開D啦諱開口啦心態就晤同
* 開心又過一日 晤開心又過一日
不知不覺後知後男頭生兩個角 想去睇野買野吃,野又無靚衫著
其實人騙人串人打人我都唔會學 人人為我我為人人先系代表作
覬女睇電影仔做主角 仔買汽水因為靚女渴
人要跌下傷下痛下先至會醒覺 睇開D啦想開D啦至緊要快樂
* * 開心又過一日 晤開心又過一日 Happy Happy You And Ab
快樂就似ABC Happy Happy One Two Three
開心只需兩個字/開心話都無0甘易

作者: aron1115    時間: 2015-4-23 04:57 PM

2.各位男人辛苦曬

作詞:張文輝/淑婷/阿牛
編曲:阿牛

各位男人辛苦曬 辛苦男人有樣睇
老婆打牌 老公湊仔 連流眼淚都要靜雞雞
辛苦男人成條街 買樓供屋供成世
這個世界乜0野都貴 細佬又細老婆他又唔慳D洗
辛苦男人最悲哀 亦會需要你安慰
平時睇他巴巴閉 其實需要好多愛
大家俾D掌聲鼓勵 辛苦男人為了愛
捱生捱死無所謂 愛情專一唔會壞 經濟大方又得體
呢種男人最實際 呢種男人最可愛/各位女人瞇走雞
呢個時代女人威曬 乜0野事都僅話曬
好0野僅就吃曬 剩底羋粒米 都唔夠我拎來喂雀仔
Nobody tell me why 我只好講聲Never mind
歡樂時間過得快 未到時候講ByeBye 大家一起來High
辛苦男人要你愛 十分需要你安慰
平時睇我巴巴閉 其實需要你的愛
唔該俾D掌聲鼓勵
作者: aron1115    時間: 2015-4-23 04:57 PM

3.失戀好煩

作詞:張文輝/黃世豪
編曲:阿牛/Michael

我頭暈暈 我失左魂 我已經三日無食飯
腳震震 我企晤穩 我一念起他就心煩
我人笨笨 我無精神 愛到我滿身傷痕
我無話說 你夠殘忍 丟底我 我點見人?
各位鄉親父老 姨媽姑姐 小明小強
失戀並不可怕 大家振作D Come On Baby Shake Your Body
晤使 你晤使煩 即刻跟我做晨運
我猛搖腳 你猛搖身 操Fit身體好精神
千個空虛的夜晚 我不要這習慣
舊慨唔去新慨點溫 做人要發奮
失戀好煩 我左騰騰 右騰騰
失戀好暈 我腳震靂 企晤穩
失戀好煩 肩脯夾頸根 轉個身倒後退
一於今晚跳到暈 (一於去吃叉燒飯)
一於今晚…唔使煩
作者: aron1115    時間: 2015-4-23 04:58 PM

4.愛你一世

作詞:Onida/Carol/Suki/阿牛/淑婷
作曲:Onida

真開心可以一齊 實要最快樂系威 全惰投入瞇唔制
放飛機的正衰仔 今晚請你出來 嗌到我地齊跪低
時時陪住你無乜計 一於請你跟勸JAM歌仔 心中不分你我唔專制
願我的Friend天天都青春美麗 我要你相親相愛瞇行開
齊共唱對面女孩望來唔失禮(認真威)
多得你傷心快樂給我安慰 令我的心天天溫馨好珍貴
我要你開開心心也留低 永遠為你著迷 每個片段記低
光輝的歲月劃過天際 我地會一天一天的長大
如果有一天你我會分開 願這刻的美麗可以永遠留在心底
多得你傷心快樂給我安慰 令我的心天天溫馨好珍貴
今晚請你出來 嗌到我地齊跪低 時時陪著你無乜計
唱這永遠的歌仔 愛你一世
作者: aron1115    時間: 2015-4-23 04:58 PM

5.至霖情歌

作詞:阿牛/淑婷

我為你著迷 為你著襪唔著鞋
陪你行街睇戲 俾埋電話費 愛你 我在所不計

你煮菜 我洗米 食曬的碗碟我自己洗
我唔再去睇第二的女仔 你都唔好 去溝仔

我 會一生一世 俾好多家用你洗
但是你要同我 你要為我 生好多好多個仔
你系我一生一世 至愛的皇帝
你話唔制 唔制啊 我至鐘意睇你甘樣 詐詐諦
(哎呀皇帝 點解唔制 我地兩個一起 詐詐諦)
作者: aron1115    時間: 2015-4-23 04:59 PM

6.仍然在我心內

作詞:阿牛/友弟
作曲:Asmin Mudin

佈滿星星的天空 我的心感動
甜蜜是你親愛的情人
晚風輕輕的飄過
難忘的笑容
情愛似風捉摸不到
您的心花應開放
跟你的他織夢
陪著你找不知的未來
其實孤單不悲哀
始終相信夢
誰能共你分享精采/未曾離開愛的感覺
或者他可以給於你的我沒有
是否他可以捉緊你的雙手到最後(盡頭)
仍然在我心內
是你漆黑之中不說話看透我的雙眼
仍然在我心內
誰共你暖暖的愛下去幸福的天生一對
(沒法說對與錯愛來去猜不到風向天氣)
永遠愛你 在我心內
你的一雙眼 永遠最美麗
作者: aron1115    時間: 2015-4-23 05:00 PM

7.感情線上

作詞:林夕
作曲:黃嘉倩

一個獨自在發燒 另外那位唇上結冰 負負得正各取需要
多玄妙也許 上天不給我的無論我兩臂怎緊扣
仍然走漏給我的無論過去我怎失手都會擁有
一個恨浪漫太少 另外那邊期望太多 實現不了結果將會
多微妙也許 上天的一對手移動你與我的分寸
行前或留後這對手其實正要送我給你不要鬥
分叉的感情線 正等我為你蔓延彼此的感情線 交錯發展
怎麼捨得去剪 心在你身邊 就算隱形亦有一天遇見那些感應
多靈驗也許 被喜歡的女人從自信散發的光線朦朧或明艷
不太難望見 分叉的感情線 正等我為你蔓延彼此的感情線
早佈滿對方雙手你的感情線 看出我下個十年分叉的感情線
總會有某天一起發展 等適合時候孤男寡女會聯機深呼吸
等適合時候一場交戰 等適合時候孤男寡女去聯機深呼吸
等適合時候一場交戰
作者: aron1115    時間: 2015-4-23 05:00 PM

8.另成一個家

作詞:淑婷

你還記得嗎
第一次叫你爸爸
爸爸,我愛你!
唔好覺得肉麻
她是我媽媽
依然絕代風華
得閒大家扮靚靚
一起去啖杯菜
行下街威下
家…給我力量
溫暖我溫暖你
愛…是擋住風雨慨牆
有你有我 天不怕地不怕
圓成一個家需要你
付出多少牽掛
不管世事有幾多變化
親情絕無分差
同是一個家實在不容易
總是會有牽掛
記得要講出心裡話
一家人有商量分享下
你還記得嗎
第一次叫你的媽媽媽
媽媽,我肚餓啦
0的飯送好香啊
他是我爸爸
經已四十年華
得閒大家扮靚仔
一起去歎早茶
歎完唱Kara

作者: aron1115    時間: 2015-4-23 05:01 PM

9.黑超女郎

黑超女郎 落街去賣糖 賣包減肥糖 因為最近又重0左廿幾磅
黑超女郎 戴住黑超出場 男人都暈曬大浪 因為拒足足有三百幾磅
每次出街都化曬妝 扮曬可愛好似小叮噹 希望可以搵到一個好對像
成雙成對 如意吉祥 搵老公就好似打乒乓 唔係是但一個可以0黎頂檔
相信一定搵到一個好對像 無憂無慮 地久天長 跟住到拒出場
拒系吉川富郎 著住波鞋襯西裝 D女人見到都Ham 頭埋牆
黑超女郎 吉川富郎 相撞遇上對方 係一個雷電交叉的晚上
兩個人對望眼光光 大雄終於搵到小叮噹有拉埋天窗
我係你0的好對像 唔怕大風大浪 唔怕俾車撞
戴住黑超襯西裝 兩人可愛好似小叮噹
希望娶你過門貼埋大床 地久天長 如意吉祥
作者: aron1115    時間: 2015-4-23 05:01 PM

10.Hello,Hong Kong

作詞:阿牛

迎接我的系大嶼山
仲有天邊的兩片雲
入去榮餐廳 食兩件多士
仲有餐蛋面 再飲多杯鴛鴦
Wow...Hong Kong Guys
唔好吃0甘快 慢慢來慢慢吞都吃得曬
唔好匆匆趕 啃親左就好無謂
再飲啖羅宋湯開下胃
太平山睇夜景 望到滿地星星
閃下閃下藏住多少盼望的眼神
行完銅鑼灣搭地鐵返灣仔
地鐵行再快仍然追不到時代
駛乜行0甘快 慢慢行慢慢睇看這世界
唔好匆匆趕 錯過左就好無謂
小心睇清楚 乜野最珍貴
唔好行0甘快吃0甘快
慢慢行慢慢看小心睇
唔好匆匆趕 錯過左就好無謂
用心睇就曾清楚 乜野最珍貴

歡迎光臨 伊莉討論區 (http://www84.eyny.com/) Powered by Discuz!